Gazze'de kıtlık kaçınılmaz mı? Yardım operasyonları çöküşün eşiğinde

Gazze'nin güneyindeki sınır kenti Refah, İsrail'in kara ve hava saldırıları ile mücadele ediyor. Kara saldırısının başladığı 10 Mayıs tarihinden beri bölgede barınan 800 bini aşkın Filistinli göçe zorlandı. Yerinden edilmiş Filistinlilerin son sığınma noktası olan Refah, gıda ve yakıt eksikliği nedeniyle derin bir insani krizle karşı karşıya. Gazze'nin güneyindeki sınır kenti Refah'ta iki haftadır süren kara saldırısı Filistin topraklarına yardım ve yakıt sevkiyatının yavaş yavaş azalmasına neden olarak Gazze'deki insani krizi derinleştirdi. Dünya Gıda Programı salı günü geç saatlerde yaptığı bir açıklama ile Birleşmiş Milletler'in malzeme eksikliği ve güvensizlik nedeniyle Refah'ta gıda dağıtımını askıya aldığını duyurdu. ABD tarafından finanse edilen yeni geçici limandan yapılan teslimat operasyonları da, kıtlıkla mücadele eden Filistinlilerin boşaltılan sevkiyatın çoğunu ele geçirmesinin ardından durduruldu. İsrail güçleri 10 mayıs tarihinde Gazze'ye yönelik insani yardımın büyük kısmının geçtiği Refah Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi.
Kısa bir süre sonra, yalnızca üç düzine kadar kamyon yakındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan geçti ve izin verilenin yalnızca dörtte biri kadar kamyon teslim edildi. Devam eden çatışma, hem Kerem Şalom hem de Refah'ın fiilen engellendiği ve dayanıksız yiyecek ve ilaçların sınırın Mısır tarafında biriktiği anlamına geliyor. Mısır ve İsrail arasında süren, Refah'ın yeniden açılması konusunda müzakereleribaşarısızlıkla sonuçlandı.
Bu durum, hasta ve yaralı Filistinlilerin başka yerlerde tedavi görmek üzere bölgeyi terk etmelerini de engelledi. BM Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Abeer Etefa, Gazze'nin merkezinde gıda yardımının sınırlı dağıtımının devam ettiğini, ancak ajansın gıda stoklarının birkaç gün içinde tükenmesinin beklendiğini söyledi. Etefa, "Gazze'deki insani yardım operasyonları çökmek üzere. Eğer gıda ve diğer malzemeler büyük miktarlarda gelmezse, kıtlık benzeri koşullar yayılacak" diye konuştu. BM, kıyı şeridinde 1,1 milyon insanın yani nüfusun neredeyse yarısının korkunç düzeyde açlıkla karşı karşıya olduğunu ve bölgenin kıtlığın eşiğinde olduğunu söylüyor.
Haber Kaynağı : NTV Dünya Haberleri Özetleri ve Haberin Tümünü Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Haberler

Seçim Sonuçları YSK Haberleri AKP Haberleri MHP Haberleri CHP Haberleri İyi Parti Haberleri

HDP Haberleri Saadet Partisi Haberleri Deva Partisi Haberleri Gelecek Partisi Haberleri Demokrat Parti Haberleri